Domazetović pred svojom publikom zatvorio Muzički program Ljetopisa

Domazetović pred svojom publikom zatvorio Muzički program Ljetopisa

Istaknuti crnogorski pijanista Vladimir Domazetović održao je sinoć koncert kojim je označen završetak Muzičkog programa 37. „Barskog ljetopisa“. Virtuozno izvođenje djela čuvenih svjetskih kompozitora nije ostavilo ravnodušnom publiku u Domu kulture „Vladimir Popović Španac“.

Domazetović se predstavio repertoarom koji je, kako je kazao, pažljivo biran za ovu priliku, a opredijelio se za djela Mocarta, Šopena i Rahmanjinova.

„Kroz tridesetogodišnju karijeru sam volio da se poigram sa žanrovima što, u neku ruku, jeste zahtjevno ali je upravo ta vrsta izazova kod mene i dalje prisutna. Nisam protivnik žanrovski tipskih programa, ali za večeras sam želio da obuhvatim period od klasike do kasnog romantizma“, istakao je pijanista izražavajući posebnu radost i ushićenje što nakon šest godina nastupa u rodnom gradu.

„Koncert je finalni proizvod onoga što se mjesecima prije radi u vježbaonici, a to što je ovaj večerašnji priređen u Baru ostavlja poseban utisak ali iziskuje i posebnu odgovornost, pogotovo zbog činjenice da sam se upravo u ovoj sali prvi put pojavio pred publikom kao desetogodišnjak. Uz to, osjećam odgovornost i prema ljudima koji su me uvažili pozivom da nastupim na ’Ljetopisu’.

 

Domazetović je ponikao u ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“, Muzičku akademiju u Titogradu je upisao kao, u to vrijeme, najmlađi student Univerziteta Crne Gore, a danas je vanredni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Naglasio je da, po nekom ustaljenom prosjeku, u grupi koja broji od osam do deset studenata, jedno ili dvoje budu ono što je i sam bio – vanserijski talenti.

„Iskreno volim pedagogiju i drago mi je što među studentima kojima predajem imam i jednog posebno talentovanog koji, doduše, nije iz Bara ali će se veoma brzo predstaviti široj publici u Crnoj Gori“, otkriva Domazetović podsjećajući i da je u posljednjih nekoliko godina imao značajne nastupe u inostranstvu.

„Radi se o festivalskim i nastupima na akademijama na kojim sam držao master klas predavanja. Istakao bih Akademiju u Gdanjsku koja je, nakon mog prošlogodišnjeg gostovanja, dobila nagradu za najbolju muzičku akademiju u Evropi, što me je prijatno iznenadilo“, kazao je Vladimir Domazetović zaključujući da se na tim putovanjima i nastupima pune baterije i prikuplja pozitivna energija od koje se neko vrijeme živi.