Dom kulture “Vladimir Popovic Španac”

Home / Dom kulture “Vladimir Popovic Španac”
Dom kulture “Vladimir Popovic Španac”

Dom kulture “Vladimir Popovic Španac”

DOM KULTURE

Dom kulture osnovan je 01. oktobra 1976. godine, izgradnjom modernog objekta sa bioskopskom, pozorišnom salom (560 sjedišta), kao i ljetnjom pozornicom (900 sjedišta) i drugim pratećim objektima neophodnim za realizaciju kulturno-umjetničkih programa. Jedna je od organizacionih jedinica Kulturnog centra Bar, i pravni nasljednik nekadašnjeg bioskopa “Pobjeda” koji je sa radom počeo još daleke 1946. godine.

Nakon decenijske pauze, 9. januara 2020. godine, obnovljen je rad barskog bioskopa prikazivanjem crnogorske premijere filma ‘’Četiri ruže’’, po scenariju i režiji rođenog Baranina Vasilija Nikitovića. Bioskop danas raspolaže savremenom digitalizovanom opremom za prikazivanje najnovijih filmskih ostvarenja. Digitalizacija bioskopa u Domu kulture podrazumijeva instalaciju najsavremenije kinotehnicke opreme, DSP projektora 4K najnovije generacije, Dolby 7.1 sistema ozvučenja i profesionalnog platna za prikazivanje. Navedena tehnika je trenutno najbolja koja postoji u Crnoj Gori, dok je platno koje je postavljeno najveće u zemlji i jedno od većih u regionu.

U velikoj sali je postavljen i novi pod, i ugrađene su nove atestirane fotelje namijenjene savremenim filmskim i pozorišnim salama. Izvršena je i reparacija analognih projektora MEOPTA V za prikazivanje filmova sa 35 mm filmske trake, i analognog stereo ozvučenja, što znači da su u prilici da prikazuju i starije filmove – kultne filmske klasike.

Barski bioskop jedini je na mapi Jugoistočne Evrope, pored Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, koji imaju mogućnost analognih filmskih projekcija. Dakle, kino kabina bioskopa u Baru je trenutno najopremljenija u Crnoj Gori i regionu.

Zadatak Doma kulture „Vladimir Popović – Španac“ ogleda se u promovisanju multikulturalnih vrijednosti, kao i podsticanju i razvijanju osjećaja pripadnosti lokalnoj zajednici. Imajući u vidu prostorne tehničke i kadrovske potencijale, Dom kulture svoje aktivnosti usmjerava na sljedeće oblasti:

 

  • Film (prikazivačka djelatnost)
  • Pozorišne predstave (za djecu i odrasle)
  • Muzički program
  • Festivalski program iz sopstvene produkcije (Barski ljetopis, Susreti pod Starom maslinom)
  • Afirmacija amaterizma
  • Humanitarne i edukativne aktivnosti

 

Project details