Susreti pod starom maslinom

Home / Susreti pod starom maslinom
Susreti pod starom maslinom

Susreti pod starom maslinom

Međunarodni festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“, tradicionalno se održava koji od 1986. godine, a posvećen je dječjem literarnom I likovnom stvaralaptvu I stvaralaštvu za djecu. Pored učešća djece osnovnoškolskog uzrasta na likovnom i literarnom konkursu naslovljenom “Stara maslina iz Bara u vrtovima čovječanstva”, aktivni učesnici su tradicionalno i poznati dječiji pisci iz zemlje i regiona.

Prema programskom konceptu, manifestacija je takmičarskog karaktera, pa stručni žiriji, formirani za svaki programski segment, selektuju i nagrađuju najbolje dječije radove, dok se odabranom piscu – laureatu, dodjeljuje nagrada “STARA MASLINA”, za doprinos ukupnom stvaralaštvu za djecu i mlade.

Mišljenje je da su “Susreti pod Starom maslinom” jedan od najljepših festivala za djecu u regionu, što najbolje potvrđuje svake godine nebrojena pošta likovnih i literarnih radova prispjelih na konkurs, kao i Pjesnički park, sa mladim maslinama, posađenih rukom, svakog ponaosob, laureata.

Zasad maslina, koji je nastao kao rezultat tradicije da svaki laureat ovog Festivala posadi maslinu, obogatiće se još jednim mladim stablom. Ovaj neobičan spoj tradicije, lijepe umjetnosti, poruke mira i mediteranskog duha, koji u sebi pohranjuje pjesnički park, pravo je mjesto za održavanje književnih večeri i drugih tematskih performansa.

 

STARA MASLINA NA MIROVICI

Festival „Susreti pod Starom maslinom“ posvećen je jednom od najstarijih stabala masline čija se starost procjenjuje na preko 2200 godina. Zbog svojih prirodnih, morfoloških, ambijentalnih, estetskih i istorijskih vrijednosti, ovaj izuzetni spomenik prirode proglašen je za prirodno dobro i stavljen je pod zaštitu države.

Za Staru maslinu na Mirovici vezane su mnoge legende i predanja. Prema jednom od njih ispod ovog stabla su se, u vrijeme kada je na ovim prostorima postojala krvna osveta, mirile zavađene vojske, bratstva i porodice, pa otuda i naziv mjesta na kome se nalazi – Mirovica. Predanje kazuje da se u barskom kraju muškarac nije mogao oženiti ako nije posadio izvjestan broj maslinovih sadnica. Prema maslini u Baru oduvijek se gajio poseban kult. Zbog toga je ona imala vrlo važnu ulogu u materijalnom i duhovnom životu stanovnika barskog kraja. U prošlosti vlasnik nije prodavao maslinu, a njeno stablo niko nije sjekao niti je plod gazio.

Kao i drugi narodi mediteranskog podneblja, stanovnici Bara maslinu smatraju simbolom mira, blagostanja, dugovječnosti, zdravlja, sreće i ljubavi, pa je stoga kao svjedok brojnih događaja i burne prošlosti barskog kraja, tokom svoje duge istorije služila kao mjesto okupljanja i zborova. Ona je poslužila i kao umjetnička inspiracija brojnim književnim i likovnim stvaraocima, među kojima je i velikan crnogorskog slikarstva Petar Lubarda.

Project details