Galerija “Velimir A.Leković”

Home / Galerija “Velimir A.Leković”
Galerija “Velimir A.Leković”

Galerija “Velimir A.Leković”

Galerija “Velimir A. Leković” je, od svog osnivanja 1983. godine, do danas, izgradila prepoznatljiv imidž, potvrđen, ne samo unutar granica Crne Gore, u okviru kojeg promoviše najrazličitije forme umjetničkog stvaralaštva. Galerija je jedna od pet organizacionih jedinica JU Kulturni centar Bar, koja svoje aktivnosti planira i realizuje u skladu sa programskom shemom Centra.

Galerija nosi ime po poznatom barskom likovnom umjetnku Velimiru Lekoviću. Smještena je na barskom šetalištu, uz morsku obalu, u modernom izložbenom zdanju savremene arhitekture koji je podignut 1976. godine. Osnovna djelatnost Galerije podrazumijeva organizaciju i prezentaciju samostalnih, grupnih i autorskih izložbi savremene likovne umjetnosti sa ciljem da promoviše i afirmiše aktuelna dešavanja u likovnim umjetnostima.

Galerija raspolaže sa dva savremena izložbena prostora, površine 300 m2, koji su pogodni za izlaganje crteža, grafika slika, skulptura, eksponata primjenjenih umjetnosti, kao i za različite multimedijalne ekspozicije novijih medija, video radova, instalacija, performansa i dr.

Galerija posjeduje sopstveni likovni fond sa djelima likovnih umjetnika iz bivših jugoslovenskih republika, u u kojoj su izlagana djela svih značajnijih imena crnogorske i jugoslovenske umjetnosti XX vjeka.

Stalnu postavku čini kolekcija slika poznatog crnogorskog umjetnika Veliše Lekovića, u kojoj posebno mjesto zauzima postimpresionistički pejzaži rađeni u tehnici pastela. Na njima se ogleda prozračna atmosfera mediteranskog podneblja sa obiljem boja, svjetlosti i sunca.

U legatu Galerije nalaze se i djela poznatih crnogorskih likovnih umjetnika Nikole Gvozdenovića i Uroša Toškovića.

Project details