Barski ljetopis: Dugotrajni aplauz djece za operu Snežana i sedam patuljaka

Barski ljetopis: Dugotrajni aplauz djece za operu Snežana i sedam patuljaka

Dječjom operom „Snežana i sedam patuljaka“ kompozitora Petra J. Krstića sinoć je završen Prateći program festivala „Barski ljetopis“. Kao solisti i hor, na sceni Doma kulture, nastupili su učenici Umjetničke škole za muziku i balet (UŠMB) „Vasa Pavić“ iz Podgorice, uz klavirsku pratnju Ane Pavićević. Režiju i adaptaciju teksta i muzike radile su Olivera Perunović i Zorana Latković, koja je i autorka projekta. Operska izvedba omiljene bajke na sceni Doma kulture, uz izražajnu glumu, dopadljive kostime i čarobnu scenografiju, izazvala je oduševljenje i dugotrajni aplauz publike čiji su najveći dio, očekivano, činila djeca.

Ovaj jedinstveni muzičko-scenski projekat u Crnoj Gori prvi put udružuje učenike i nastavnike iz više obrazovnih ustanova čiji se talenat, umijeće i vještina uključuju u kreiranje i realizaciju jednog operskog djela. Osim učenika UŠMB „Vasa Pavić“, u realizaciji su učestvovali i đaci iz SSŠ „Spasoje Raspopović“, zaduženi za dizajniranje i izradu kostima, frizure i dizajn plakata, te učenici iz SLŠ „Petar Lubarda“ sa Cetinja koji su dizajnirali i izradili scenografiju, dekor i propagandni materijal. Za šminku su bili angažovani đaci iz podgoričke Stručne medicinske škole, za pripremu koktela polaznici ŠSVSO „Sergije Stanić“ iz Podgorice, a za izradu trejlera srednjoškolci EŠ „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Tim sačinjava ukupno 90 učenika i 13 mentora.

Najprije zamišljena kao vannastavna aktivnost, ova predstava je prerasla u ozbiljan projekat sa velikim brojem učesnika na sceni, ali i van nje. Oliveri Perunović je i prvo režisersko iskustvo.

„Ideja je potekla od Zorane Latković koja me u projekat uvela kao nekoga ko ima dosta iskustva kao asistent režije i ko joj može pružiti pomoć u tom dijelu. U projekat je uključeno šest srednjih stručnih škola, oni su sve osmislili – od scenografije do kostima i rekvizita, a mi smo se, osim režije, posvetile adaptaciji teksta i muzike“, kazala je Perunović dodajući da je cijeli proces trajao tri mjeseca što je kratak rok s obzirom na to da su u rad bili uključeni srednjoškolci, a ne profesionalci.

„Uigrani smo, predstava se izvodi peti put, a svako novo igranje je prilika da upijemo entuzijazam publike, odnosno, djece čija nas reakcija svaki put nanovo oduševi. Ovakvi nastupi su prilika da naši učenici osjete duh scene i stiču iskustvo u tom smislu“, smatra Perunović izražavajući uvjerenje da će projekata biti još, pa će se i njihovo iskustvo obogaćivati.

„Cilj nam je da djeca ne budu stalno u učionici, na ovaj način ih spremamo za nastavak školovanja i, kasnije, za ono što će im vjerovatno biti i životni poziv. Imamo podršku Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, obrazovnih ustanova… vjerujemo da će podrška biti kontinuirana jer imamo još mnogo ideja“, zaključila je Olivera Perunović.

Talentovane učenice Zara Dobričanin i Jovana Bojović koje su igrale Snežanu i Kraljicu zadovoljne su nastupom i reakcijom publike. Probe su, kako su rekle, samo u početku bile naporne.

„Nismo se dobro snalazili u početku jer nam je sve bilo novo, nismo bili pripremljeni. Kako je vrijeme odmicalo, bili smo sve sigurniji da bi došli do stadijuma da nastupamo sa puno samopouzdanja i sa uživanjem. Sve je ovo za nas veliko iskustvo, mladi smo, tek su krenuli projekti… Što se tiče proba, vladala je sjajna atmosfera, bilo je divno sarađivati sa učenicima kostimografima, scenografima, šminkerima koji su veoma profesionalno i posvećeno obavili svoj dio veoma zahtjevnog posla“, ističu Zara i Jovana izražavajući zadovoljstvo što je publika pokazala oduševljenje na kraju njihove operske predstave.

Generalni sponzor projekta je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija čiji su predstavnici prepoznali značaj udruživanja škola i obezbijedili sredstva za materijal korišćen u izradi kostima i scenografije. Podršku su pružili Zavod za školstvo Crne Gore, JU Centar za stručno obrazovanje Crne Gore i EU projekat „VET for Western Balkans“ .

Uloge: Snežana – Zara Dobričanin, Kraljica – Jovana Bojović, Kraljević – Komnen Vuković, Patuljci – Roza Kestner, Jana Micić, Vladana Todorović, Iva Nikčević, Teodora Guberinić, Dora Vujović, Andrea Popović, Ogledalo – Ria Hodžić, Kraljevićeva svita: Lara Golubović, Anđelina Femić, Sofija Pavićević, Georgij Solomatin, Pavle Đurić, Filip Jelovac

 

Flauta – Elena Golubović, trombon – Georgij Solomatin, klavirski saradnik – Ana Pavićević, asistent klavirskog saradnika – Anđelina Femić

Režija i scenski pokret – Olivera Perunović, Zorana Latković

Asistenti režije – Ria Hodžić, Anđela Vuković

Adaptacija teksta i muzike: Zorana Latković, Olivera Perunović