Likovnu selekciju otvorio dr Nikola Marković

Likovnu selekciju otvorio dr Nikola Marković

Izložba minijatura, asamblaža i skulptura akademskog umjetnika dr Nikole Markovića, pod nazivom „Igra izvajanih sjenki“, prvi je događaj likovnog segmenta „Barskog ljetopisa“. Postavka je otvorena u Arhiepiskopskoj palati u Starom gradu koja, pokazalo se sinoć, posjeduje i galerijske mogućnosti. Prikazan je dio kolekcije pripremane za projekat muzeja „Amok“, koji objedinjuje 116 svjetskih umjetnika i kolekciju od preko 2.600 eksponata, ana kojem Marković sa svojim timom radi već dvadeset osam godina.

Sadržaj postavke vezan je za autorovo osnovno bavljenje temama djetinjstva i elemenata igre, važnih u životu svakog djeteta, pa i odraslih.

„Živimo u specifičnom trenutku kada, nakon šest hiljada godina,ono što su bile igračke i njihova materijalna i simbolička svojstva počinje da se pretvara u virtuelni svijet, svijet koji je prepun onoga što mi danas zovemo video-igrice i virtuelna stvarnost koja otvara neke mogućnosti ali i zatvara kvalitetna polja i mogućnosti kojima smo mi svjedočili kada govorimo o onome što jebila igračka i što su njena svojstva u XX vijeku“, kazao je Marković.

Na minijaturama koje su, prvi put u Crnoj Gori, izloženesinoć, radi od 1988. godine

„Možete da vidite kako taj proces teče – na oltarnim podijumima su izloženi artefakti i muzealije stare hiljadu godina koje su ispod, dok se iznad nalazi crtačka praksa nas, potomaka onih koji su tu fantastičnu praksu formirali,a mi smo je, zahvaljujući kulturi i arheologiji,sačuvali“, istakao je Marković koji je do sad ostvario 30 samostalnih izložbi crteža i učestvovaona desetinama prestižnih umjetničkih manifestacija.