Istorijat

Home / Istorijat

 Festival Barski ljetopis je sveobuhvatna manifestacija Kulturnog centra Bar, koja promoviše kulturu i vrijedne umjetničke sadržaje karakteristične za Bar i Crnu Goru, i okuplja eminentne stvaraoce iz Crne Gore, regiona i svijeta.

Festival već tri decenije opstaje kao ključna manifestacija barskog ljeta. Njegujući viševjekovnu tradiciju grada i duh zajedništva, a osluškujući potrebe modernog doba, Ljetopis je davno postao potvrđeni svjedok razvoja crnogorske kulture. Koliko dosljedan i odan svojoj u začetku profilisanoj suštini i prirodi, utoliko je uspijevao i da izađe iz svojih pređašnjih okvira, odgovori na potrebe novih stvaralačkih zamaha i sačuva funkciju prepoznatljive umjetničke perspektive sveukupne crnogorske scene. Zato je uvijek nailazio na bezrezervno povjerenje i posvećenost publike prvenstveno Bara, a potom i cjelokupne Crne Gore. Ne zaboravljajući na potencijale i osobenosti prostora na kome je iznikao, Ljetopis je neizostavno ostavljao nemjerljiv doprinos konceptu edukativnog turizma u našoj zemlji, pa je tako svoje posjetioce uspješno nalazio i među gostima iz cijelog svijeta.

Festival 2023.

Festival “Barski ljetopis”, koji se ove godine održava po 36. put, realizovaće se od 15. jula do 26. avgusta. Publika će tokom šest sedmica ispunjenih raznovrsnim programskim sadržajima imati prilike da uživa u pozorišnom, filmskom, muzičkom, književnom, likovnom segmentu festivala, te segmentu bARS i pratećim programima.

 

Zavjese na Ljetopisu će se podići na Ljetnjoj pozornici Kulturnog centra, premijernim izvođenjem u Crnoj Gori velikog međunarodnog muzičko-scenskog ostvarenja „Bjeguni“, koreografa Staše Zurovca. Za ovaj komad, inspirisan romanom poljske nobelovke Olge Tokarčuk, muziku je komponovao renomirani rumunski violinista Aleksandar Balanesku čiji kvartet (“Balanescu Quartet”) učestvuje u ovom multimedijalnom projektu.

Ljetopis će ove godine u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Podgorica i Narodnim pozorištem Niš, realizovati premijeru predstave „Dekameron“, u režiji istaknutog makedonskog reditelja Dejana Projkovskog.

Likovnim, književnim i pozorišno-fimskim programom i ove godine rukovode referentni selektori dr Anastazija Miranović, dr Milun Lutovac i Milija Šćepanović, dok se selektorskom timu prvi put pridružio dirigent, mr Miro Kruščić koji će uređivati muzički segment.

 Treću godinu zaredom, program “bARS” biće posvećen autorima iz Bara i afirmaciji urbanog kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Selektor je pisac, publicista i novinar Željko Milović.

Nakon nekoliko godina pauze, a na radost najmlađe publike, biće realizovan i prateći program čiju selekciju potpisuje mr Vesna Vujošević Labović.

Festival se održava u organizaciji JU Kulturni centar Bar, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

 

   KRATAK ISTORIJSKI PODSJETNIK

Početkom 1987. godine u Opštini Bar pokreće se incijativa čiji je cilj trebalo da bude obogaćivanje barskog kulturnog ljeta. Ideju o “jednom dobrom ljetnjem festivalu”, čiji bi naziv bio Barski ljetopis, prihvataju i podržavaju tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Opštine Bar – Miloš Šušter i sami predsjednk Opštine – Jusuf Kalamperović. Novonastalu manifestaciju, koja je predstavljala pravo osvježenje gradu, vodila je Kulturno prosvjetna zajednica, čija je predsjednica tada bila Branka Nikezić. Programom su bile predviđene: dramske predstave, likovne izložbe, koncerti, književne večeri, gostovanja domaćih i stranih estradnih umjetnika i sl. Prvo izdanje Festivala ostalo je upamćeno po premijeri predstave Vladimir i Kosara, koju je tada po tekstu Aleksandra Popovića, režirao Slobodan Milatović. Premijera je odigrana na Prečistoj Krajinskoj u Ostrosu.
Prepoznatljiv naziv Barski ljetopis, koji simbolizuje ovo znamenito područje, Festival je dobio po Ljetopisu popa Dukljanina, jednom od najznačajnijih književnih spomenika slovenske kulture. Ljetopis je od početka ima podršku i pomoć Kulturnog centra Bar, koji je danas glavni organizator ove manifestacije.

Slobodan Milatović, reditelj i prvi umjetnički direktor Festivala, o počecima Ljetopisa

„Poziv mojih prijatelja i pozorišnih entuzijasta iz Bara, Čeda Dragovića, Vlada Gaževića i Dragiše Simovića, sa kojima sam inače 1987. godine osnovao Dramski studio, da pomognem i učestvujem u osnivanju i realizaciji nekog vida ljetnje kulturne manifestacije u tom gradu, rado sam prihvatio. Međutim to sam uslovio namjerom da to u samom startu bude prestižna manifestacija. Iako su možda moji prijatelji bili skeptični zbog tako visoko postavljenih ciljeva, veoma brzo sam ih razuvjerio. Za samo nekoliko dana, kako to obično biva kad nešto u vama dugo sazrijeva, napravio sam koncept i veoma precizan elaborat, ponudio i sam naziv Barski ljetopis, koji sam izveo iz naziva grada kao i jednog od najstarijih i najznačajnijih pisanih spomenika sa ovih prostora Ljetopis popa Dukljanina. Tada sam mislio, a sada pogotovo da ovakav koncept treba da bude specifičnost i prepoznatljivost festivala Barski ljetopis.“