Ponovo radi bioskop

Home / Ponovo radi bioskop
Ponovo radi bioskop

Ponovo radi bioskop

PONOVO RADI BIOSKOP

Blok kratkometražnih igranih filmova

Četvrtak, 4. april u 18.00

Neka cvijeta rosno cvijeće (2022)
17“ r: Ivan Bakrač

Sve je išlo sigurnim tokom (2022)
10“ r: Anja Jovanović

Crna dama (2023)
13“ r: Gana Čomagić

Orlovsko gnijezdo (2022)
18“ r: Milija Šćepanović

Četvrtak, 4. april u 19.00

Dugometražni igrani film

Čuvari formule (2023)
2’ 00’’ r: Dragan Bjelogrlić

 

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, realizuju u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu otvoren je u Podgorici 14. marta, a 4. aprila u 18 sati biće svečano otvoren i u Baru.
Na otvaranju manifestacije publika će biti u prilici da pogleda kratkometrađne filmove mladih crnogorskih autora, kao i “Čuvare formule” Dragana Bjelogrlića, manjinsku crnogorsku koprodukciju.
,,Orlovsko gnijezdo“ Milije Šćepanovića priča je o prvom koraku ka odrastanju posljednjeg naraštaja tzv. Petar Pan generacije. „Sve je išlo sigurnim tokom“ rediteljke Anje Jovanović donosi priču o ljudima, koji su u godinama kada čuju poslednji poziv za odlazak iz male sredine, a “Crna dama” Gane Čomagić govori o vlasniku pogrebnih usluga koji entuzijastično prepoznaje momenat nacionalne krize kao okretanje kola sreće. “Neka cvjeta rosno cvijeće” Ivana Bakrača film je road movie žanra, u kojem se glavni junak suočava sa smrću prijatelja i ima namjeru da se oslobodi tereta koji nosi sa sobom.
“Čuvari formule” nagrađivani su na različitim međunarodnim festivalima. Radnja filma dešava se u jeku hladnoratovske krize, kada grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. On predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvjesna intervencija. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike. U filmu glume Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc’h, Cédric Appietto, Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić.
Podsjetimo, glavni cilj projekta “PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca.

Project details