Izložba fotografija “Italija kakvu još nijeste upoznali”

Home / Izložba fotografija “Italija kakvu još nijeste upoznali”
Izložba fotografija “Italija kakvu još nijeste upoznali”

Izložba fotografija “Italija kakvu još nijeste upoznali”

Izložba fotografija “ITALIJA KAKVU JOŠ NIJESTE UPOZNALI”

 

Posthumna izložba fotografija Nemanje Bogdanovića “ITALIJA KAKVU JOŠ NIJESTE UPOZNALI” biće otvorena u srijedu, 27. marta, u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” u Baru, u 19 časova.

Izložbu organizuju JU Kulturni centar Bar u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, a na inicijativu  Snežane Bogdanović, autorove majke.

 

Bogdanović je završio Arhitektonski fakultet u Beogradu. Govorio je njemački, francuski, engleski i italijanski jezik. Zanimao se i za umjetnost i društvene nauke, a fotografijom je počeo da se bavi tokom studiranja. Nakon toga su nastali albumi, i albumi putopisnih fotografija, koje svjedoče o nezaboravnim trenucima iz njegovog života i bacaju autentičnu svjetlost na predjele, život i ljude.

 

Tokom desetak godina putovanja Italijom, posjetio je 18 italijanskih regija i obišao više od stotinu  gradova. Znamenitosti, svakodnevicu i nezaobaravne trenutke u Italiji, ovjekovječio je sa više hiljada fotografija. Na taj način je došlo do saradnje sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i organizovanja prve samostalne izložbe “Italija kakvu još niste upoznali”.

Iznenada je preminuo 2021. godine. Posthumno su organizovane brojne izložbe u zemji i inostranstvu, među kojima je i ova, kojom se odaje pošta jednom originalnom i radoznalom  stvaralačkom duhu, kakav je bio Nemanjin.

Project details