Sevdah i zvuci Mediterana među zidinama Starog grada – veče za pamćenje

Home / Novosti / Sevdah i zvuci Mediterana među zidinama Starog grada – veče za pamćenje
Sevdah i zvuci Mediterana među zidinama Starog grada – veče za pamćenje

 Gradski tamburaški orkestar Pljevlja priredio je sinoć u Starom gradu Veče sevdaha i mediteranskog pjevanja koje će, zasigurno, dugo ostati u sjećanju svih koji su prisustvovali ovom, ujedno i pretposljednjem, događaju Muzičkog segmenta festivala „Barski ljetopis“. Na repertoaru su se našle izvorne, narodne, pop i evergreen numere u izvođenju Anastasije Vojinović, Teodore Čolović, Bojane Grujić, Danila Sekulića i Ženskog vokalnog sastava „Lirike“. Kao specijalna gošća večeri nastupila je naša sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović.

Orkestar koji broji 25 tamburaša svih uzrasta osnovan je 2010. godine. Nastupali su na brojnim festivalima i dobitnici su više nagrada i priznanja kako za orkestarsko sviranje, tako i za soliste. Rukovodilac Gradskog tamburaškog orkestra, Emir Prekić, izrazio je zadovoljstvo što su dobili priliku da učestvuju na prestižnoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji “Barski ljetopis”, a za repertoar su se, kaže, trudili da bude opušteniji, lagan, ljetnji, te ponudili sevdah, mediteransku , narodnu i, naravno, tamburašku muziku (između ostalih, „Snijeg pade na behar, na voće“, „Ne dirajte mi ravnicu“, „Počnimo ljubav iz početka“, „Dođi u pet do pet“, „Malo mi za sriću triba“, „Romanija“, „Za Ljiljanu“, „Žuta ruža“, „Pljevaljski tamburaši“).

„Publika nam je bila kao hor, pratila nas je od početka do kraja. Sama činjenica da dolazimo u Bar, grad sa bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem i tradicijom, bila je dodatni motiv da se pripremimo na najbolji način i na sceni damo sve od sebe jer ovaj starobarski ambijent i ova publika to zaslužuju“, ističe Prekić čiji orkestar bilježi zajedničke nastupe sa popularnim izvođačima: Goranom Bregovićem, Zoranom Kalezićem, Brankom Šćepanović, Šukrijom Žutim Serhatlićem, Zdravkom Đuranovićem. Nakon sinoćnjeg koncerta, ovom nizu se pridružuje i naša sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović.

„Posebno je zadovoljstvo bilo nastupati sa operskom divom Aleksandrom Vojvodić Jovović. Željela je da nastupa sa nama, mi smo time bili počastvovani. Lako smo se dogovorili – izveli smo zajedno jednu sevdalinku iz našeg, i jednu ariju iz njenog repertoara, a publika je sjajno reagovala potvrdivši da je to bio pun pogodak“, kazao je Prekić.

„Oduvijek sam imala želju da se oprobam i u izvođenju izvornih pjesama uz tamburaški orkestar, a večeras se ta prilika i ukazala. „Bembaša“je pjesma koja mi leži, pa mi je bilo zadovoljstvo što je upravo ovdje, na sceni u Starom gradu uz Gradski tamburaški orkestar Pljevlja, izvodim prvi put. Sa tom čuvenom sevdalinkom sam odgovorila na temu koncerta, a zadatak tamburaša je bio da me otprate u mom fahu, kroz „O sole mio“, u čemu su i uspjeli i čestitam im“, kazala je naša diva Vojvodić Jovović dodajući da su ambijent i scena u Starom gradu prekrasni ali je trema bila neizbježna, jer se radi o „terenu“ na kojem pjeva prvi put.

„Reakcija iz gledališta, posebno mojih Barana, pomogla mi je da izvedba bude na nivou. Trudim se, i uvijek ću davati sve od sebe, da svojoj publici priredim vrhunski ugođaj“, naglasila je je Aleksandra Vojvodić Jovović.