MUZEJ

Zavičajni muzej Bar je osnovan 1959. godine kao samostalna muzejska ustanova, a od 1976.godine je u sastavu Kulturnog centra Bar. Nalazi se u dijelu grada zvanom Topolica, na najatraktivnijoj turističkoj lokaciji u Baru, uz poznato šetalište na samoj morskoj obali. Muzej je smješten u Dvorcu kralja Nikole- u njegovoj ljetnjoj rezidenciji, koja je podignuta 1885. godine. Zgrada Dvorca je u duhu rezidencijalnih objekata tog vremena. Njen projektant je dr Josip Slade, dvorski arhitekt, koji je autor više građevina nastalih za vrijeme kralja Nikole. U okviru dvorskog kompleksa, pored Velikog dvorca sa dvije kule stražare-gvardije, nalaze se i tzv. Mali dvorac, Dvorska kapela i Zimska bašta. Zajedno s pripadajućim objektima i dvorskim parkom sa vrlo rijetkim vrstama drveca i egzoticnog mediteranskog rastinja, oni cine jedinstvenu istorijsko -ambijentalnu cjelinu. Zbog svojih istorijskih, kulturnih, ambijentalnih i iarhitektonskih svojstava i vrijednosti, Dvorski kompleks je proglašen za spomenik kulture i kategorisan kao nepokretno kulturno dobro II kategorije.Osnovna djelatnost koju obavlja Zavicajni muzej podrazumjeva istraživanje, proučavanje, obradu, prikupljanje, zaštitu i prezentaciju kulturnih dobara.

Muzejska odjeljenja i zbirke

Muzej je koncipiran kao ustanova kompleksnog tipa sa arheološkim, istorijskim, istorijsko umjetnickim i etnološkim odjeljenjima u kojima se nalazi tematski razvrstan muzejski materijal.

Fondovi Muzeja sastoje se iz više zbirki i kolekcija.

U okviru arheološkog odjeljenja nalaze se zbirke praistorijske, anticke, srednjovjekovne arheologije kao i manja numizmatička zbirka.

U istorijskom odjeljenju cuvaju se muzejski predmeti vezani za kulturnu, politi?ku i vojnu istoriju barske opštine, podijeljeni na zbirke: ordenja, starog oružja, knjiško – arhivskog materijala, starih fotografija i zbirka NOB.

Odjeljenje istorije umjetnosti sadrži nekoliko manjih zbirki slikarstva, crteža i grafike, koje cine uglavnom djela zavicajnih stvaralaca, zatim manju zbirku ikona i zbirku primjenjene umjetnosti ciji najveci dio predstavljaju autenticni predmeti zanatsko umjetnicke izrade koji su pripadali nekadašnjem Dvorcu kralja Nikole.

Etnološko odjeljenje posjeduje nekoliko znacajnih zbirki koje se odnose na bogatu i raznovrsnu materijalnu i duhovnu kulturu stanovništva barske opštine. Etnografski muzejski materijal razvrstan je prema svojim specificnostima u zbirkama narodne nošnje, narodne privrede, pokucstva i posuca, nakita, kultnih i obicajnih predmeta.Muzej posjeduje konzervatorsku laboratoriju i strucnu bibliotekku.

www.scriptsell.net