BARSKI LJETOPIS

Festival Barski ljetopis jeprepoznatljiva sveobuhvatna kulturna manifestacija na naem primorju, Festival koji ima jasnu orjentaciju, visoko profesionalnu koncepciju, o cemu najobjektivnije govori velika posjecenost svakom programu ponaosob.

Ovogodinji XXV Festival po redu tradiconalnoce se otvoriti 15. jula u Starom gradu Baru a zatvaranje ce biti 24. avgusta ispred Dvorca ktralja Nikole.

FestivalBarski ljetopis briljivo osmiljen i atraktivno izvocen na svakoj lokaciji koja je, opet slucajno ili ne, pozornica za sebe, sastoji se od pet segmenata: muzickog, likovnog, filmskog, knjievnog i pozorinog programa. Zahvaljujuci ovako osmiljenoj koncepciji Festival se odrao svih ovih godina uspijevajuci da okupi umjetnike sa prostora bive Jugoslavije. I ne samo to, on je postao manifestacija na kojoj se prestino pojaviti i ucestvovati. Barski ljetopis je festival otvorenog srca koji prua ansu svim umjetnicima, pod uslovom da imaju to da kau i cime da se predstave. Zadnjih godina Barski ljetopis je prepoznat po spekakularnom programu otvaranja koji okupi po vie hiljada posjetilaca. To je u stvari velika mediteranska feta vedrog duha, pokreta i lijepe rijeci, koja izaziva veliku panju elektronskih i tampanih medija iz Crne Gore i okruenja.

Muzi?ki program je vec godinama zatitni znak Festivala i slobodno se moe reci da su koncerti ozbiljne muzike znacajno doprinjeli izgradnji dobrog ukusa u muzici, kako kod gradjana Bara, tako i gostiju barske rivijere.

Likovni program je oduvjek bio izuzetno kvalitetan, a u zadnje vrijeme organizovali smo izlobe poznatih inostranih umjetnika, dok je u Muzeju priredjeno vie postavki vezanih za prirodnu batinu Crne Gore.

U knjievnom segmentu Festivala, ucestvuju poznata imena iz svijeta pisane rijeci koja u svojim sredinama vae kao vode?a u razlicitim oblastima stvaralatva.

Pozorini program je posebno interesantan i u njemu su prisutni teatri iz regiona. Ovakva koncepcija na najljepi nacin je potvrdjna velikim prisustvom publike.

to se tice filmskog programa, on poslovicno ima ne tako brojnu, ali svoju publiku. On daje poseban arm multimedijalnosti ovog Festivala.

Ono to treba posebno istaci jeste to se na Festivalu kao veoma dobar potez pokazala modna revija Bar Fashion show. Ovaj segment ce i ove godine dati Festivalu svoj pecat.

Festival Barski ljetopis se cvrsto ustalio na crnogorskoj sceni i visoko profesionalno je osmiljen, tako da se unaprijed zna to se na njemu moe ocekivati. Pod imenom Barskog ljetopisa mogu se odvijati jedino visokokvalitetni prestini programi, cime je ovaj Festival i dobio svoj ugled i znacaj. Godine za nama najbolji su dokaz da je Barski ljetopis prepoznat i utemeljen kod gradjana Bara i gostiju barske rivijere.

Raznovrsni program “Barskog ljetopisa” ukljucuje likovne, filmske, pozorine, knjievne i muzicke programe. Na razlicitim lokacijama koje su pored prekrasnog Dvorca kralja Nikole na obali ukljucuje i Galeriju “Velimir A. Lekovic”, Ljetnju pozornicu Doma kulture, Staru Maslinu na Mirovici i Stari grad Bara (tu svojevrsne crnogorsku Pompeju pod Rumijom). Na taj nacin, pruamo priliku gostima “Barskog ljetopisa” da uivaju ne samo u dobro osmiljenim kulturnim sadrajima, nego i da upoznaju nove, zanimljive prostore nekada “slavnog grada Bara” koji se pod najezdom gusara povukao u planinske litice.

 

www.scriptsell.net