BARSKI LJETOPIS

Festival „Barski ljetopis“ jeprepoznatljiva sveobuhvatna kulturna manifestacija na našem primorju, Festival koji ima jasnu orjentaciju, visoko profesionalnu koncepciju, o cemu najobjektivnije govori velika posjecenost svakom programu ponaosob.

Ovogodišnji XXV Festival po redu tradiconalnoce se otvoriti 15. jula u Starom gradu Baru a zatvaranje ce biti 24. avgusta ispred Dvorca ktralja Nikole.

Festival„Barski ljetopis“ brižljivo osmišljen i atraktivno izvocen na svakoj lokaciji koja je, opet slucajno ili ne, pozornica za sebe, sastoji se od pet segmenata: muzickog, likovnog, filmskog, književnog i pozorišnog programa. Zahvaljujuci ovako osmišljenoj koncepciji Festival se održao svih ovih godina uspijevajuci da okupi umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije. I ne samo to, on je postao manifestacija na kojoj se prestižno pojaviti i ucestvovati. „Barski ljetopis“ je festival otvorenog srca koji pruža šansu svim umjetnicima, pod uslovom da imaju što da kažu i cime da se predstave. Zadnjih godina „Barski ljetopis“ je prepoznat po spekakularnom programu otvaranja koji okupi po više hiljada posjetilaca. To je u stvari velika mediteranska fešta vedrog duha, pokreta i lijepe rijeci, koja izaziva veliku pažnju elektronskih i štampanih medija iz Crne Gore i okruženja.

Muzi?ki program je vec godinama zaštitni znak Festivala i slobodno se može reci da su koncerti ozbiljne muzike znacajno doprinjeli izgradnji dobrog ukusa u muzici, kako kod gradjana Bara, tako i gostiju barske rivijere.

Likovni program je oduvjek bio izuzetno kvalitetan, a u zadnje vrijeme organizovali smo izložbe poznatih inostranih umjetnika, dok je u Muzeju priredjeno više postavki vezanih za prirodnu baštinu Crne Gore.

U književnom segmentu Festivala, ucestvuju poznata imena iz svijeta pisane rijeci koja u svojim sredinama važe kao vode?a u razlicitim oblastima stvaralaštva.

Pozorišni program je posebno interesantan i u njemu su prisutni teatri iz regiona. Ovakva koncepcija na najljepši nacin je potvrdjna velikim prisustvom publike.

Što se tice filmskog programa, on poslovicno ima ne tako brojnu, ali svoju publiku. On daje poseban šarm multimedijalnosti ovog Festivala.

Ono što treba posebno istaci jeste što se na Festivalu kao veoma dobar potez pokazala modna revija „Bar Fashion show. Ovaj segment ce i ove godine dati Festivalu svoj pecat.

Festival „Barski ljetopis“ se cvrsto ustalio na crnogorskoj sceni i visoko profesionalno je osmišljen, tako da se unaprijed zna što se na njemu može ocekivati. Pod imenom „Barskog ljetopisa“ mogu se odvijati jedino visokokvalitetni prestižni programi, cime je ovaj Festival i dobio svoj ugled i znacaj. Godine za nama najbolji su dokaz da je „Barski ljetopis“ prepoznat i utemeljen kod gradjana Bara i gostiju barske rivijere.

Raznovrsni program “Barskog lje­topisa” ukljucuje likovne, filmske, pozorišne, književ­ne i muzicke programe. Na razlicitim lokacijama koje su pored prekrasnog Dvorca kralja Nikole na obali ukljucuje i Galeriju “Velimir A. Lekovic”, Ljetnju pozornicu Doma kulture, Staru Maslinu na Mirovici i Stari grad Bara (tu svojevrsne crnogor­sku Pompeju pod Rumijom). Na taj nacin, pružamo priliku gostima “Barskog ljetopisa” da uživaju ne samo u dobro osmišljenim kulturnim sadržajima, nego i da upoznaju nove, zanimljive prostore nekada “slavnog grada Bara” koji se pod najezdom gusara povukao u planinske litice.