Bar ponovo domaćin Međunarodnog TV festivala

Poslije trogodišne pauze,  Međunarodni TV festival, jedini te vrste u Crnoj Gori, vraća se u Bar.  Na prigodnoj svečanosti u Ministarstvu kulture, Sporazum o saradnji, realizaciji i statusu festivala  danas na Cetinju potpisali su ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i direktor JP Kulturni centar Bar Erol Marunović.

Ovim Sporazumom predviđeno da, počev od 2020, Festival bude realizovan svake godine u Baru krajem oktobra, ili u nekom drugom terminu usklađenom sa održavanjem najznačajnijih međunarodnih filmskih i televizijskih festivala. Na osnovu Sporazuma, Međunarodni TV festival biće i ubuduće   manifestacija od posebnog značaja za kulturu i  još jedna od festivalskih cjelina Kulturnog centra Bar.

Takođe, Sporazum precizira i da se aktivnostima Ministarstva kulture i Opštine Bar do kraja februara u partnerstvo u produkciji Međunarodnog TV festivala uključe i srodne institucije kao što su Javni servis TV Crne Gore, Filmski centar  Crne Gore i Crnogorska kinoteka.


-Aktuelnim Sporazumom, Ministarstvo kulture i opština Bar potvrđuju spremnost da nastave da razvijaju i unapređuju barski TV festival, koji duže od dvije decenije ostvaruje značajnu kulturnu misiju. Saglasni smo da treba da izgradimo novi model organizacije Festivala, i to onaj koji će mu obezbijediti institucionalnu utemeljenost, kontinuirano djelovanje i održivost, jednako koliko i podizanje kvaliteta umjetničke produkcije . Uvjereni smo da će redefinisanje festivala i novo institucionalno, upravljačko i rukovodno ustrojstvo kvalitativno uticati na njegov dalji razvoj i cjelovito ostvarivanje kreativne misije, kroz koju će nam barski festival ponovo obezbijediti uvid u najkvalitetniju svjetsku TV produkciju-kazao je ovim povodom  ministar Bogdanović.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević  je istakao da su Budžetom Opštine Bar za 2020. godinu obezbijeđena sredstva za  ovu  manifestaciju  On je podsjetio da su posljednje godine održavanja TV festivala bili prijavljeni programski sadržaji iz čak 84 zemlje svijeta “što dovoljno govori o njegovom značaju i doprinosu ne samo za kulturno-umjetničku scenu Bara već i Crne Gore”.


-Pred nama je veliki broj zadataka u pripremi ovogodišnjeg festivala, pa je neophodno odmah započeti organizaciju aktivnosti. Uvjeren sam da ćemo u pripremi plana i progama rada imati podršku Ministarstva kulture i drugih partnera koji će nam se pridružiti u realizaciji Festivala i da će, poput dosadašnjih saradnji na brojnim zajedničkim projektima, i ova biti na obostrano zadovoljstvo-kazao je Erol Marunović, direktor Kulturnog centra Bar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

www.scriptsell.net