NOVOSTI

Četvrtak, 26.11. u 21.00h – Koncert simfonijskog orkestra “MITTELEUROPA”
                                         Solista: Vladimir Domazetović – klavir
                                         Velika sala Doma kulture
 
Orchestra-Mitteleuropea-1024x557-1
Iz centra evropske umjetničke muzike, Italije, u Crnoj Gori će nastupiti simfonijski orkestar “Mitteleuropa”.  Orkestar će se predstaviti u četvrtak, 26. novembra u Domu kulture (bioskopska sala) u Baru .
 
Orkestar “Mittleuropa” dolazi iz italijanske regije Friuli Venecija Đulija i njeguje evropsku umjetničku tradiciju izvodeći raznovrstan repertoar od klasične simfonijske i kamerne muzike, opera, opereta, mjuzikla do scenske i savremene muzike. Nastupajući u mnogobrojnim dvoranama širom svijeta orkestar je sarađivao sa eminentnim svjetskim muzičarima kao što su:  Sergeij Krilov, Ramin Bahrami, Roberto Fabbriciani, Michele Campanella, Bruno Giuranna, Louis Lortie, Alexander Lonquich, Alena Baeva, Pepe Romero, Lilya Zilberstein, Roberto Cominati, Giovanni Sollima, Yeon Ju Jeong, Jaroslaw Nadrzycki, Marianna Vasileva, Marija Špengler. Orkestrom su tokom godina dirigovali renomirani dirigenti kao što su: Niksa Bareza, Pascal Rophé, Tiziano Severini, Dmitri Jurowski, Aldo Ceccato, Muhai Tang, Oliver von Dohnányi, Krzysztof Penderecki, Luis Bacalov, Giampaolo Bisanti, Pietari Inkinen, John Axelrod, Ola Rudner, Emilio Pomarico, Vram Tchiftchian. Sadašnji dirigent orkestra, Giovanni Pacor, tokom svoje višegodišnje karijere dirigovao je orkestrima širom Evrope.

Repertoar koncerta otvara Respigi, nakon kojeg slijedi jedno od najpoznatijih muzičkih djela ikada napisanih, Mocartov koncert u C-duru, u kojem će klavirsku dionicu kao solista tumačiti istaknuti crnogorski pijanista Vladimir Domazetović, a za kraj koncert će biti izvedena Šumanova simfonija.

Ovaj vrlo značajan projekat se realizuje uz inicijativu i saradnju regije Friuli Venecija Đulija, Ambasade Italije u Crnoj Gori, Muzičke akademije sa Cetinja i Kulturnog centra Bar.

 
Vladimir Domazetović (klavir) je rođen u Baru. Kao najmlađi student Univerziteta Crne Gore, u šesnaestoj godini upisuje Muzičku akademiju u Titogradu. Studirao je kod profesora Vladimira Bočkarjova u čijoj klasi je 2003. godine i magistrirao. U periodu od 1995. do 1998. boravi u Parizu, gde na Visokoj školi AlfredCortot, u klasi profesora Marijana Ribickog stiče diplomu pijaniste-izvođača. Laureat je republičkih i saveznih takmičenja bivše Jugoslavije. Pobjednik je Prvog međunarodnog pijanističkog takmičenja u Novom Sadu (1992), iako se kao petnaestogodišnjak takmičio u studentskoj kategoriji. Dobitnik je druge nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1993) i finalista uglednog pijanističkog takmičenja u Senigaliji (1994). Koncertirao je više puta na festivalima Barski ljetopis, Grad teatar-Budva, Montenegro Music Festival, Nomus – Novi Sad… Ostvario je zapažene nastupe u Grčkoj, Bugarskoj, Rusiji, a često je svirao i u Parizu, u prestižnoj sali Alfred Cortot, kao i u Poljskoj ambasadi i Jugoslovenskom kulturnom centru.Tokom 2008. godine održao je četiri koncerta u Srbiji u okviru Nacionalne koncertne sezone, kao i na međunarodnim festivalima u Baru i Cetinju, a gostovao je prvi put i u Londonu. Iste godine, Vladimir Domazetović je ostvario saradnju sa eminentnim gudačkim orkestromVirtuosi di Praga iz Češke Republike, izvodeći Bahov Koncert u f-molu, u okviru Barskog ljetopisa. U Podgorici je u Crnogorskom narodnom pozorištu s Beogradskom filharmonijom tumačio Klavirski koncert u b-molu Petra Čajkovskog, dok je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom prvi put nastupio kada je imao samo 14 godina, svirajući solističku partiju u MocartovomKoncertu u C-duru KV 467. Do sada je sa istim ansamblom, pored koncerata u Podgorici, nastupao i u Baru i Cetinju. Pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su Konstantin Bogino, Jean Fassina, Vladimir Viardo i Jacques Rouvier.
Za ostvarene rezultate na polju umjetnosti dobio je visoka društvena priznanja koja su mu uručena od strane Centra za savremenu umjetnost-Podgorica, Skupštine opštine Bar i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). Vladimir Domazetović je angažovan kao selektor muzičkog dijela programa festivala Barski ljetopis. Profesor je za nastavu klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju.
 
 
 
LAUREALaureatXXIX MEĐUNARODNOG FESTIVALA DJEČJEG STVARALAŠTVA I STVARALAŠTVA ZA DJECU
  Bosiljka Pušić
 
 
 
                
               Žiri  Festivala „Susreti pod Starom maslinom“ koji je radio u sastavu Milenko Ratković, književnik, Rajko Joličić, pjesnik i Mr Milun Lutovac, predsjednik žirija, donio je ODLUKU  je da za  ovogodišnjeg  LAUREATA bude izabrana Bosiljka  Pušić književnica iz Herceg Novog.U obrazloženju žirija se navodi da Bosiljka Pušić već dugi niz godina ima zapaženo mjesto u književnosti za djecu, o čemu svjedoče brojni naslovi njenih knjiga.Bosiljka Pušić je do sada objavila:

 1. Hercegnovske čarolije (poezija)
 2. Koga boli uvo kad ja rastem (poezija)
 3. Ružičasti delfin ( priče i bajke)
 4. Žab’ilijada (poema)
 5. Doživljaji Magarčića Magića (roman)
 6. Kobajagičina putovanja (priče)
 7. Plavojko (roman)
 8. Ko te šiša (pjesme)
 9. Kralj koji je pojeo i sebe (bajke)
 10. Bašta od papira (pjesme)

Njen stil je razigran ali poučan i duhovit, mudar, veseo ali odgovoran, prije svega prema najmlađim čitaocima.                 Knjige Bosiljke Pušić odišu ljubavlju i poučavaju djecu da poštuju i vole sve ljude bez obzira na njihove različitosti.

XXIX MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEG STVARALAŠTVA

I STVARALAŠTVA ZA DJECU “ SUSRETI POD STAROM MASLINOM” 2015.

„Susreti pod Starom Maslinom“ je manifestacija koja promoviše kulturu i pjesničko stvaralaštvo za djecu.  Tradicionalno se održava u Baru, u novembru mjesecu, od 1987. godine. Posvećena  je dječijem stvaralaštvu kao i djelima dječijih pisaca i pjesnika. Ovogodišnji XXIX „Susreti pod Starom maslinom “održaće se  19.  i 20. novembra. Osim prezentacija knjiga i zbirki poezije dječijih pisaca, program manifestacije karakterišu likovni i literarni radovi na temu „Stara maslina iz Bara u vrtovima čovječanstva “. Svwčano otvaranje je  u mjestu Mirovica, gdje se nalazi stablo čuvene stare masline, stare preko 2.240 godina. Ovogodišnji laureat je Bosiljka Pušić, književnica iz Herceg Novog. Bosiljka Pušić već dugi niz godina ima zapaženo mjesto u književnosti za djecu, o čemu svjedoče brojni naslovi njenih knjiga. Bosiljka Pušić je do sada objavila:

 1. Hercegnovske čarolije (poezija)
 2. Koga boli uvo kad ja rastem (poezija)
 3. Ružičasti delfin ( priče i bajke)
 4. Žab’ilijada (poema)
 5. Doživljaji Magarčića Magića (roman)
 6. Kobajagičina putovanja (priče)
 7. Plavojko (roman)
 8. Ko te šiša (pjesme)
 9. Kralj koji je pojeo i sebe (bajke)
 10. Bašta od papira (pjesme)

Njen stil je razigran ali poučan i duhovit, mudar, veseo ali odgovoran, prije svega prema najmlađim čitaocima. Knjige Bosiljke Pušić odišu ljubavlju i poučavaju djecu da poštuju i vole sve ljude bez obzira na njihove različitosti. Svečano otvaranje Festivala je u četvrtak ,19.novembra, u podne kod Stare masline, nakon čega u 13.30 sati laureat sadi maslinu u Parku maslina kod “Pjesničkog kamena”, a zatim spušta maslinov vijenac sa porukom u more. Istog dana bi će upriličena  svečanost povodom dodjele nagrade ovogodišnjem laueratu Bosiljki Pušić i druženje svih učesnika festivala u 19 sati. U petak 20. novembra, pjesnički karavan je tradicionalno u posjeti osnovnim školama opštine Bar. Povodom Svjetskog dana djeteta u 17:30 u holu Doma kulturebi će  upriličen program PPU “Svetionik”, a u 18.00 u holu Doma kulture otvaranje izložbe likovnih radova i dodjela nagrada najboljim radovima pristiglih na konkurs “Šapat masline”, Žiri XXIX festivala dječijeg i stvaralaštva za djecu “Susreti pod Starom maslinom” (književnici i novinari iz Bara Radinka Ćinćur i Željko Milović, te Mila Čordašević, upravnica Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković”) donio je odluku da nagrade na konkursu “Stara maslina iz Bara u vrtovima čovječanstva” pripadnu: I nagradaAnja Delibašić, VI, OŠ „Olga Golović“ , Nikšić II nagrada:  Anđela Bujić, VII, OŠ „Jovan Tomašević“, Virpazar III nagrada:  Andrea Bošković, VII, OŠ „Jugoslavija“,Bar III nagrada:  Vahid Alibašić, VII, OŠ „Mrkojevići“, Pečurice-Bar Žiri je, takođe, odlučio da se, zbog velikog broja prispjelih radova, pohvale škole: OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ Bar, OŠ „Meksiko“ Bar, OŠ „Kekec“ Dobrota, Sutomore OŠ „Olga Golović“ Nikšić U obrazloženju se kaže da je,kvalitet ponuđenih radova nije na nivou prethodnih godina I das u većina njih uniformisani,odnosno pisani po ustaljenom šablonu.Sem toga,primjetno je da nastavnici finalizuju učeničke tekstove što je naročito izraženo u nekim barskim školama,jer su pojedini radovi toliko filozofko osmišljeni da prevazilaze dječiji uzrast i nijesu na nivou razmišljanja djetete.Nagradjeni radovi su pak,svojim originalnošću skrenuli pažnju članova žirija I talenat njihovih autora je neosporan ,jer su pokazali sposobnost za kreativno istraživanje. U cilju afirmacije dječjeg stvaralaštva, žiri preporučuje štampanje prigodnog Zbornika u kojem bi bili publikovani literarni i likovni radovi svih dosadašnjih pobjednika „Susreta pod Starom maslinom“. Na istu temu odlukom žirija za likovne radove  u sastavu:,mr Seida Belegović,likovni pedagog i Muharem Muratović, akademski slikar i Milorad Vukčević,likovni pedagog, I nagrada pripala je Mija Raičević,VIII  razred OŠ“Vlado Milić“-Podgorica , II nagradu Emre Hrastovina, VII  razred OŠ“Boško Buha „-Pljevlja III nagradaMarija Pralas,VIII razred  OŠ „Savo Pejanović“-Podgorica IV nagradaMaja Martinović,VIII razred  OŠ „Vukašin Radunović“-Berane V nagrada Minja Mijanović,VII razred  OŠ „Luka Simonović“-Nikšić

JP KULTURNI CENTAR B A R

 

Tradicionalni XXIX Festival dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu “Susreti pod starom maslinom” otvoren je 19. novembra na Mirovici.

 Okupio je brojne dječje pisce iz zemlje i regiona.

“ Himnom Stare masline, u izvođenju hora barske Muzičke škole i uz dobrodošlicu potpredsjednika opštine Dušana Raičevića, počeli su ovogodišnji susreti dječjih pisaca i najmlađih stvaralaca. Mali i veliki pjesnici poklonili su se svetom drvetu, koje ih je nanovo inspirisalo za pregršt toplih stihova i poruka”.

Ovogodišnji festivalski laureat je književnica iz Herceg Novog Bosiljka Pušić koja je shodno tradiciji zasadila maslinovo drvo u parku dosadašnjih nagrađenih pisaca, a Pjesnički kamen pored Doma Revolucije dobio je i njeno ime.

Centralni događaj Festivala, svečanost povodom dodjele nagrade Bosiljki Pušić i druženje svih učesnika festivala  upriličeno je Dvorcu kralja Nikole  u 19 sati.Nagrade su uručili potpredsjednik opštine Zoran Pajović i direktor JP Kulturnog centra Ćazim Nikezić. O književnom opusu laureta Bosiljke Pušić govorila je Nađa Durković, urednica Zavoda za udžbenike Crne Gore kao i mnogi pjesnici, učesnici Festivala, koji su tom prilikom poklonili laureatu svoje stihove.

Svečanost je završena prigodnim muzičkim programom u Domu kulture.

 

www.scriptsell.net