Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije

Djaci iz Crne Gore dio su medjunarodnog filmskog zirija

Djevojčice i dječaci iz Crne Gore, uzrasta od 12 do 14 godina, od ponedjeljka su dio međunarodnog žirija Evropske filmske akademije.  Osnovci iz Nikšića, Rožaja i Žabljaka, zajedno sa svojim vršnjacima iz 42 evropske zemlje, putem online platforme gledaju filmove koji su nominovani za prestižnu Nagradu mlade publike. Crnogorskom žiriju će se u nedjelju 13. novembra, pridružiti i djeca iz Bara i Podgorice koja će tokom cjelodnevnog bioskopskog programa gledati filmove, nakon čega će glasati za svog favorita.

U trci za najbolji film za mlade ove godine su jedan dokumentarni i dva igrana filma: Animal / Životinja (Cyril Dion), Dreams Are Like Wild Tigers / Snovi su poput divljih tigrova (Lars Montag) i Comedy Queen / Kraljica komedije (Sanna Lenken).

U okviru dodatnog programa, u subotu 12. novembra, tinejdžeri i tinejdžerke imaće priliku da učestvuju u edukativnim radionicama. U Baru će glumica Vesna Vujošević Labović održati radionicu glume dok će psihološkinja Branka Ćalasan voditi psihološku radionicu ,,U kom si filmu?”.

Sva djeca koja žele da učestvuju u radionicama i cjelodnevnom programu u bioskopima u Baru i Podgorici mogu se prijaviti putem linka: https://www.podgoricafilmfestival.me/efa-yaa-2022.

Ove godine, Nagrada mlade publike, kao zvanična kategorija Evropskih filmskih nagrada, započinje Mjesec evropskog filma, prvi od mnogih događaja koji slave evropsku kinematografiju. Nagrada mlade publike je takođe dio Evropskog filmskog kluba, platforme i mreže koja mladim ljudima širom kontinenta pruža priliku da se sastaju i razgovaraju o evropskim filmovima, kao i da snimaju svoje.

Nagradu mlade publike organizuju i predstavljaju Evropska filmska akademija i Produkcija Evropske filmske akademije, uz podršku Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativne Evrope – MEDIA programa Evropske unije. Organizator programa u Crnoj Gori je Podgorica film festival u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Projekat su podržali: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Evil Ideas, Kulturni centar Bar, Cineplexx, NVO Munja, Ambasada Savezne Republike Njemačke, Ambasada Švedske i Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

www.scriptsell.net