NOVOSTI

Petak , 22.07.  22:00h
Dvorac kralja Nikole
Duo:  Vujadin Krivokapić,violina
Bojan Martinović, klavir
 
Subota, 23.07.  22:00h
Ljetnja pozornica Stari grad Bar
Koprodukcija:  JU Zahumlje Nikšić i ART 365
Predstava “Jerihonska ruža”
tekst-Dijana Mehejk; režija-Mirko Radonjić;
igraju: Jelica Vukčević, Nikola Perišić,
Jovan Krivokapić i Nada Vukčević
 Pozorišna predstava „JERIHONSKA RUŽA“ u koprodukciji JU „Zahumlje“ Nikšić i NVU „ ART 365“ Podgorica biće izvedena 23.07.  u 22h na Ljetnja pozornica Stari grad Bar
 Glavna okosnica drame je istinita priča o Oleni Popik, dvadesetjednogodišnjoj prostitutki iz Ukrajine koja je godinama preprodavana od klijenta do klijenta, vođena od jednog do drugog vlasnika, da bi na kraju, ostavljena u bolnici u Mostaru, umrla bolujući od teških polnih bolesti.
Pozorišni projekat „Jerihonska ruža“, po tekstu hrvatske spisateljice Diane Meheik, u režiji Mirka Radonjića pridružuje se  aktivnoj borbi nadležnih državnih organa i institucija, kao i organizacija civilnog sektora protiv sex trafikinga, kao jednog od oblika nasilja nad ženama.
Kroz komad se postavlja temeljno pitanje: koliko je naš život uopšte naš ako smo lišeni vlastitog tijela, vlastitih misli, vlastitog imena i vlastitog jezika? Izmještena iz svog habitusa, nekadašnja Olena, a sadašnja Amal, suočava se sa svijetom kao vječni stranac, bez vlastitog doma u geografskom, ali i metaforičkom smislu.
Objašnjenje naziva predstave: Jerihonska ruža je biljka koja luta pustinjom ne nalazeći izvor da pusti svoje korijenje, a ova istoimena drama je posveta svim takvim lutalicama, vječnim strancima.
 
 Nedjelja, 24.07.  21:00h
 Dvorac kralja Nikole
Autorsko veče: Zuvdija Hodžić (Podgorica)
moderator: Vlatko Simunović (Podgorica)
uvodničar večeri:Mila Čordašević
 Zuvdija Hodžić – crnogorski književnik, publicista i slikar
Autor je nekoliko knjiga poezije, pripovjedaka i romana (od kojih su najznačajniji romani „Davidova zvijezda“ i „Gusinjska godina“), kao i knjige reportaža i putopisa pod naslovom „Jedan dan života“. Pjesme i priče su mu prevedene na mnoge strane jezike i zastupljene u antologijama kod nas i inostranstvu. Uspješan je crtač, grafičar i ilustrator (samostalne izložbe); objavio je dvije knjige zapisa i crteža. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Živi u Podgorici i redovan je član DANU od 2004. godine.
 Moderator Vlatko Simunović – novinar, publicista i književni kritičar; urednik je rubrike za kulturu dnevnog lista „Pobjede“ i učesnik brojnih kulturnih manifestacija.
 
 Ponedjeljak, 25.0722:00h
Ljetnja pozornica Stari grad Bar
Kazalište „Moruzgva”-Zagreb,
predstava „Miris lovine“;  tekst-Michele Lowe,
režija-Franka Perković-komedija;
igraju:Nataša Dangubić, Barbara Nola i Lada Bonacci
 Komedija Miris lovine američke savremene autorke Michele Lowe  u središtu  radnje, kao i u dosadašnjim Moruzgvinim produkcijama, su ženski likovi i položaj žena.
Glavni likovi ove komedije Nicky (Nataša Dangubić), Debra (Barbara Nola) i Molly (Lada Bonacci) dugogodišnje su prijateljice. Njihovi životi, kao i brakovi, naizgled su idilični. Zajedno sa svojim supružnicima njeguju tradiciju druženja uz večere. Tokom još jednog tipičnog izlaska one se polako udaljavaju od uobičajene komunikacije i otvoreno progovaraju o svojim problemima, kojima odlučuju na nesvakidašnji način stati na kraj. 
www.scriptsell.net