NOVOSTI

Četvrtak, 01.09. u 21:00h
 Izložba Andrije Gvozdenovića /Dvorac kralja Nikole/
 
Petak, 02.09. u 20:00h
Projekcija dokumentarnog filma “Sloga nije samo klub”  /Ljetnja pozornica – Stari grad Bar/
 
I Besac fest
Petak, 02.09. od 20:00h
- Projekcija kratkih filmova  /Besac/
- Koncert jazz sastava „Chui“  /Besac/
 
Subota, 03.09. od 20:00h
- Književno veče Daše Drndić  /Besac/
- Koncert muzičke grupe „Bambi molesters“ /Besac/  
 
Četvrtak, 08.09. u 20:00h
Koncert tradicionalne muzike i narodnih igara od Anadolije do Balkana  /Dom kulture/
 
Petak, 16.09. u 21:00h
Predavanje umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija i promocija knjige “Majka, dar Božiji čovjeku”  /Dvorac kralja Nikole/
 
Petak, 23.09. u 20:00h
Izložba “Neki drugi horizonti” – autor: Snežana Crnoglavac  /Galerija Velimir A. Leković/
 
Nedjelja, 25.09. u 19:00h
Edukativno predavanje – organizator: ŽAD Bar  /Dvorac kralja Nikole/
 
Utorak, 27.09. u 19:00h
Izložba “Kulturna baština Bara” – autor: Vladislav Kasalica /Dvorac kralja Nikole/
 
Svake godine u septembru mjesecu 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi uključeno je u obilježavanje manifestacije Dani evropske baštine – zajedničke inicijative Savjeta Evrope i Evropske komisije. Cilj manifestacije, koju Crna Gora organizuje devetu godinu za redom je da se kroz nove, interaktivne metode, kulturna baština približi i učini dostupnom široj javnosti, ističući jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasljeđa.
 
U skladu sa evropskom praksom, Crna Gora se 2016. godine pridružila međunarodnoj inicijativi obilježavanja manifestacije sa temom ,, Kulturna baština i lokalne zajednice’’.
 
U okviru manifestacije Dani evropske baštine u Zavičajnom muzeju Bar  u   utorak 27. septembra  2016.g. u 19 časova biće priređena izložba fotografija Vladislava Kasalice ,,Kulturna baština Bara”.
 
Izložbom će putem fotografija biti predstavljen sveobuhvatan pregled nepokretnih kulturnih dobara na području opštine Bar. Izložba je koncipirana tako da na jednom mjestu prezentuje nepokretna kulturna dobra barske opštine koja su zaštićena i registrovana ili posjeduju određena spomenička svojstva i vrijednosti po vrstama, počev od arheoloških spomenika, preko starih utvrđenih gradova i fortifikacija, sakralnih spomenika kulture, profanih spomenika, ruralnih cjelina, spomenika narodnog graditeljstva, spomenika industrijske arhitekture i memorijalnih spomenika. Na izložbi će biti predstavljeno preko 60 fotografija najznačajnijih spomenika kulture na području opštine Bar koji svojim bogatstvom oblika i raznovrsnošću dočaravaju kulturno istorijska zbivanja i umjetničku i graditeljsku  aktivnost na ovom prostoru i pružaju sliku o kulturno-istorijskoj prošlosti barskog kraja, gdje su se razni kulturni tokovi često prožimali i spajali.
 
Izložbu prati pregledna mapa opštine sa ucrtanim.nepokretnim kulturnim dobrima.
 
Autor izložbe je istoričar umjetnosti Vladislav Kasalica, muzejski savjetnik.
 
Četvrtak, 29.09. u 20:00h
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, u saradnji sa JP Kulturni centar Bar, će u četvrtak, 29.09. 2016. godine, sa početkom u 20.00h, u sali Doma kulture organizovati veliki etno koncert “ Biseri narodne muzike Crne Gore”. Na koncertu će nastupili najbolji izvođači crnogorskog melosa.
 
Subota, 08.10. u 19:00h
Tribina SDP – organizator: SDP Crne Gore  /Dom kulture/
 
Ponedjeljak, 10.10 u 19:00h
Tribina DF – organizator: Demokratski front Crne Gore  /Dom kulture/
 
Četvrtak, 13.10. u 19:00h 
Tribina SD – organizator: Socijaldemokrate Crne Gore  /Dom kulture/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.scriptsell.net