NOVOSTI

PONEDJELJAK, 03.08. u 22h – Ljetnja pozornica Doma kulture
Pozorišna predstava „Odumiranje međeda“
Tekst: Branko Ćopić; režija: Nemanja Ranković
Glumci: Vahudin Prelić, Andrijana Simović,
Slobodan Ljubičić, Momčilo Murić i dr.
Narodno pozorište Užice

Untitled 3

 

 

 

 

 

 
 
Živopisni likovi, pravi ćopićevski, iščašeni i pomjereni, a opet tako prepoznatljivi – luduju po stranicama ovog komada. Piščev osećaj  za neuobičajene detalje, mentalitet i prirodu svojih junaka, samo pojačava humoristički potencijal komada. Komičnost se u drami pažljivo gradi kroz dva paralelna zapleta međusobno neraskidivo povezana.Kroz komad defiluje sve ono sto prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i “preletači”, sukob roditelja i djece, mito i korupcija, senzacionalistička štampa…
Predstava se bazira na Ćopićevom originalnom tekstu. Dopisani su songovi i urađena adaptacija tako da su pojedini likovi spojeni u jedan.
 
UTORAK, 04.08. u 21h - plato Dvorca kralja Nikole
Autorsko književno veče Blaža Orlandića (Bar)
 
Blažo Orlandić-dipl.ing. elektrotehnike i istaknuti visoki političar u penziji
Pored brojnih elaborata, studija i projekata iz svoje struke, napisao je pet knjiga iz domena memoarske literature, od koji su tri objavljene u izdanju Kulturnog centra Bar („Kad zemlja podrhtava“, „Orlovo gnijezdo“i „Čuvari Jadrana“).Za svoj radni angažman dobio je brojna priznanja,plakete i nagrade.
Živi u Baru. Član je Matice crnogorske i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.
Moderator večeri je Milan Vujović-novinar, voditelj i urednik emisija Radio Bara; književnik; autor nekoliko knjiga priča, zapisa i romana i koautor dvije stručne knjige; saradnik brojnih listova i časopisa.
 
Srijeda, 05.08. u 21h
Dvorac kralja Nikole
Izložba slika  Branka Filipovića Fila
 
        Slikarski opus  Branka Filipovića Fila sazdan od originalnih monohromnih slika i dinamičnih kolorističkih slikarskih radova  koji odišu snagom autentičnog  izraza od velikog je značaja za razvoj crnogorskog slikarstva XX vijeka. Ovaj plodni stvaralac i  vrsni slikar ekspresivne snage predstavlja jednog od najznačajnijih i najautetičnijih   predstavnika enformela i apstraktnog ekspresionizma na prostorima ex Jugoslavije ostavivši  iza sebe  djela kapitalnih vrijednosti.
        Rođen je na Cetinju 1924. godine. Umjetničku školu upisao na Cetinju 1947. godine kod profesora Petra Lubarde, a završio u  Herceg Novom u klasi profesora Mirka Kujačića 1950. godine. Akademiju likovnih umjetnosti i cpecijalni tečaj završio je  u Beogradu kod profesora Mila Milunovića 1955. godine. Bio je član ULUCG-a i ULUS-a. Od 1991. godine bio je član Crnogorske akademije nauka i umjetosti.
        Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je predstavnik Jugoslavije na 44. Bijenalu u Veneciji. Dobitnik je mnogih likovnih nagrada i najvećih državnih i društvenih priznanja. Umro je u Beogradu 1997. godine.
 
 
 
 
www.scriptsell.net