NOVOSTI

 
Četvrtak,  28.07.  21:00h
Dvorac kralja Nikole
Autorsko veče: Ibrahim Hadžić (Beograd-Rožaje)
moderator: Bogić Rakočević (Podgorica)
 
Ibrahim Hadžić – srpski i crnogorski književnik, bivši urednik Školskog programa TVBG
Kao pjesnik, na književnoj sceni je pola vijeka i autor je jedanaest knjiga poezije, za koje je dobio desetak značajnih književnih nagrada, među kojima je najnovija „Risto Ratković“. Prozu i druge rodove (zapisi i crte, rječnici, priručnici i brojne knjige o gljivama…) objavio je u trinaest naslova, a dvije knjige je priredio za štampu. Njegovo poetsko stvaralaštvo predstavljeno je u knjizi „Boja okoline: zbornik o pjesništvu Ibrahima Hadžića“.Živi u Beogradu; prevodi poeziju sa ruskog i bavi se izučavanjem gljiva i noćnih leptira.
Moderator je  Bogić Rakočević – crnogorski književnik, književni kritičar, antologičar, urednik; autor je više knjiga poezije, priča i eseja, prevođen na brojne evropske jezike i nagrađivan
 
Uvodničar večeri- Mila Čordašević  ,selector književnog programa”Barskog ljetopisa”
 
Četvrtak, 28.0722:00h
Ljetnja pozornica Stari grad Bar
Koncert :Andrea Demirović
 
Uspjeh je započela dobrim plasmanom na festivalu Sunčane Skale 2002.. Imala je znatne uspjehe na regionalnim festivalima.2006. je izdala prvi album koji se zvao Andrea. Drugi album je izdala 2007. Predstavljala je Crnu Goru na Euroviziji 2009. u Moskvi. Pjevala je pjesmu Just Get Out of My Life
 
Petak, 29.0722:00h
Ljetnja pozornica Stari grad Bar
Koprodukcija “Narodno pozorište “-Beograd i
„Šabačko pozorište“-Šabac,  predstava “Prah”
 
Predstava Prah rađena u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, po drami Đerđa Špira, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, biće izvedena u petak, 29.07. u 22:00h na
Ljetnjoj pozornici Starog grada . U podjeli uloga su Nataša Ninković -Žena i Zoran Cvijanović- Muškarac.
Komad jednog od najznačajnijih savremenih mađarskih dramskih autora, napisan 2005. godine, bavi se tumačenjem odnosa bračnog para, srednjih godina, rastrzanog između materijalne i moralne krize.Gledaoci u ovoj duo drami biće u prilici da zajedno sa glumcima prodju čitavu paletu emocija od sreće i uzbuđenja preko straha, očaja, razočaranja do paranoje.
Đerđ Špiro je jedan od najpoznatijih savremenih madjarskih pisaca. Radnja njegovih romana često je prostorno i vremenski izmještena, ali se snažne paralele sa današnjim vremenom neminovno nameću.
 
Subota, 30.07.  21:00h
Dvorac kralja Nikole
Autorsko veče: Andrej Nikolaidis (Ulcinj)
moderator: Dragana Tripković (Podgorica
 
 Andrej Nikolaidis - crnogorski i bosanskohercegovački književnik, novinar i kolumnista
 Autor je dvanaest knjiga pripovjedaka, eseja i romana (najzapaženiji romani: „Mimesis“, „Sin“, „Dolazak“, „Odlaganje“ i „Devet“). Za roman „Parezija“ dobio je Nagradu Evropske unije za književnost i crnogorsku državnu nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“. Djela su mu prevedena na trinaest jezika i uvrštena u evropske antologije i zbornike. Potpisuje brojne tekstove i članke u domaćim i inostranim štampanim i elektronskim medijima i dobitnik je nagrade „Miodrag Vukmanović“ za doprinos profesionalnom novinarstvu. Živi i radi u Ulcinju; ima status istaknutog kulturnog stvaraoca i vanredni je član DANU.
Moderator je Dragana Tripković - crnogorska književnica, novinarka, pozorišna i filmska kritičarka; autorka je nekoliko zbirki poezije, nagrađenih priča i drama koje su izvođene na scenama.
 
Uvodničar večeri-Mila Čordašević ,selektor književnog programa ”Barskog ljetopisa”
 
Nedjelja,  31.07.  19:00h
Plato Dvorca kralja Nikole
Sajam rukotvorina
 
Nedjelja,  31.07.  22:00h
Ljetnja pozornica Stari grad Bar
“ Šabačko pozorište“ i „ Itaka art centar” Inđija
predstava „Perikle“-Šekspir; -drama-ansambl predstava
 
“Itaka art centar” Inđija i “Šabačko pozorište” gostovaće u nedjelju,  31.07.u  22:00h na
Ljetnjoj pozornici Starog grada sa predstavom “”Perikle””, za koju je adaptaciju, režiju i scenografiju uradio Nikita Milivojević.
“Perikle” je najređe igrana drama Viljema Šekspira i ovo je prva srpska produkcija tog komada.
U predstavi igraju Aneta Tomašević, Sonja Milojević, Zoran Karajić, Ervin Hadžimurtezić, Dejan Šarković, Vladimir Milojević, Deana Kostić, Miloš Vojnović, Strahinja Barović, Kristina Pajkić.
Sadržaj ove predstave je bajkovit i ima fantaziju i nadrealnost kakva u većini Šekspirovih djela ne postoji. To je bajkovita komedija s bliskom vezom sa našom stvarnošću .
 
Ponedjeljak,  01.08.  19:00h
Plato Dvorca kralja Nikole
Sajam rukotvorina
 
Ponedjeljak, 01.08.  23:00h
Plato Dvorca kralja Nikole
Film”Braća Karamazovi”-drama
 
 
 
www.scriptsell.net